Bauhaus

"Stilul bauhaus este unul dintre cele mai apreciate tipuri de design, datorită echilibrului estetic pe care îl oferă. Piesele de acest gen creează o armonie între funcționalitate și aspect, fără a exagera cu detaliile decorative. Astfel, încăperile amenajate cu elemente bauhaus se caracterizează prin linii clare și forme geometrice, apropiindu-se, în anumite privințe, de minimalism. Însă, pentru a putea înțelege care este direcția specifică, de unde provin însușirile sale și cum îl poți pune în aplicare, este necesar să afli câteva informații utile despre istoria acestui stil și despre caracteristicile predominante, de care trebuie să ții cont dacă vrei să alcătuiești un astfel de cadru stilistic.

 

Cum a apărut și prin ce se definește?

Arta modernă a trecut prin numeroase modificări și stiluri de-a lungul secolului al XX-lea. Mișcarea numită bauhaus a devenit un gen de sine stătător, care a influențat o mulțime de domenii diverse, precum pictura, arhitectura, artele plastice sau designul interior. Școala de tip bauhaus a fost înființată în Germania, în anul 1919, de către arhitectul de origine germană Walter Gropius. Instituția se numea Staatliches Bauhaus și, deși a funcționat doar din 1919 până în 1933, existența sa scurtă este invers proporțională cu impactul de amploare pe care l-a avut asupra lumii în deceniile ce au urmat. După înfrângerea Germaniei în Primul Război Mondial și înființarea Republicii Weimar, un spirit liberal reînnoit a permis o creștere a experimentelor radicale în toate artele, care fuseseră suprimate în vechiul regim. Mulți germani cu vederi politice de stânga au fost influențați de noi tendințe culturale, care apăreau și se dezvoltau în întreaga Europă. Gropius nu împărtășea aceste opinii radicale și afirma că Bauhaus este apolitic, iar designerul englez William Morris susținea că arta ar trebui să răspundă nevoilor societății și că nu ar trebui să existe nicio distincție între formă și funcție. Pe baza acestei idei a evoluat și stilul bauhaus, care a fost marcat de absența ornamentelor exagerate, fiind definit de armonia care trebuia să existe între funcția unui obiect și designul său. Cu toate acestea, cea mai importantă influență asupra lui a avut-o modernismul – o mișcare culturală ale cărei origini au provenit încă din anii 1880 – care își făcuse deja simțită prezența în Germania înainte de război, în ciuda conservatorismului predominant. Inovațiile de proiectare, care au fost asociate cu Gropius și bauhausul – formele simplificate radical, raționalitatea și funcționalitatea ideii de producție în masă – erau deja parțial dezvoltate în Germania înainte de înființarea stilului bauhaus.  

Gropius și-a dorit să aducă împreună mai multe ramuri artistice, care să colaboreze pentru a crea o estetică unică și originală, ce combină mai multe elemente distincte. Designul bauhaus a fost revoluționar pentru vremurile sale. A transformat felul în care lumea privea designul, prin faptul că acesta a căutat să combine artele plastice cu meșteșugurile, prin schimbarea relației dintre artă și industrie. Înainte de apariția acestei școli de design, artele plastice – cum ar fi designul și arhitectura – erau situate pe o poziție mai înaltă decât meșteșugul. Însă, artizanatul, care includea, la rândul lui, discipline precum pictura sau prelucrarea lemnului, a intrat și el în sfera Bauhaus – așadar, toate aceste specializări au fost îmbinate pentru a crea o filozofie de design utopică, bazată pe combinațiile rezultate din colaborarea factorului estetic cu cel practic. 

În prezent, Bauhaus rămâne în continuare o forță extrem de influentă în domeniul amenajărilor interioare. Acesta se bazează pe principiile designului german, pe care le răspândește în întreaga lume, demonstrând faptul că pot fi obținute rezultate uimitoare atunci când designerii combină minimalismul și producția în masă. 

Conceptul după care se ghidează designul Bauhaus este definit printr-o abordare simplă și fără artificii, care favorizează utilitatea, iar funcționalitatea este mult mai importantă decât extravaganța. Această credință poate fi remarcată mai ales în zonele în care Bauhaus a avut un impact major: în designul și arhitectura mobilierului modern. Când te uiți la un scaun sau la o clădire realizată în stil Bauhaus, vei observa imediat o tăietură puternică a designului, cu colțuri și margini ascuțite și linii stridente. Datorită acestei abordări, viziunea Bauhaus a fost, într-adevăr, oarecum șocantă pentru oamenii care trăiau la începutul secolului al XX-lea, deoarece era considerată o abatere de la normele clasice ale designului. 

Designul Bauhaus se distinge, de obicei, prin: 

  • Faptul că factorul decorativ este mai puțin pus în valoare;
  • Simplitate extremă;
  • Design propice pentru producție în masă;
  • Păstrarea integrității materialelor;
  • Estetică simplificată;
  • Modernitate.

Prin urmare, Bauhaus pune preț, mai ales, pe pragmatismul și caracterul practic al designului. Totuși, asta nu înseamnă că el nu poate fi atractiv din punct de vedere vizual. Puterea și frumusețea sa constau în aplecarea sa strictă către funcționalitate și minimalism. 

Bauhaus a influențat puternic diverse industrii, de la design grafic și arhitectură, la tipografie și mobilier. În anii săi de existență, acest stil a supraviețuit multor adversități și a prosperat în permanență – a rezistat în contextul haosului politic al Germaniei din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a continuat să existe chiar dacă pionerii săi au fost trimiși în exil și a rămas neclintit în fața altor tendințe de proiectare care au apărut și au dispărut. De aceea, este încă valabil și apreciat în secolul XXI, inspirând noi generații de creatori și designeri. 

Stilul bauhaus tinde să îmbine forme geometrice simple – dreptunghiuri și sfere clasice, fără decorațiuni elaborate. Clădirile, mobilierul și obiectele prezintă adesea colțuri și, uneori, laturi rotunjite. Sunt, însă, și clădiri care sunt caracterizate de trăsături dreptunghiulare, cu balcoane proeminente cu balustrade plate și groase, orientate spre stradă și maluri lungi de ferestre. Mobilierul folosește adesea țevi metalice cromate, care se curbează la colțuri."

 

sursa:www.sensodays.ro