Fisierul PNG

 

Fisierul PNG (Portable Network Graphics) se foloseste pentru a stoca o imagine, avind extensia .png. Este versiunea mai tinara a GIF-ului. Pentru criptarea imaginii nu foloseste algoritmul LZW, (ca formatul GIF), deoarece unul din motivele dezvoltarii formatului PNG a fost evitarea algoritmului LZW, acesta bazindu-se pe algoritmul LZ77. Fisierele PNG sunt apreciate datorita nivelului de comprimare destul de bun cu avantajul unei dimensiuni reduse ocupate de acestea pe mediul de stocare. Din acest motiv acestea se folosesc foarte mult pe Internet.

Fisierul PNG permite salvarea imaginilor bitmap de trei tipuri:

-  imagini in semitonuri (adincimea culorii de 16 biti);

-  imagini cu culori indexate (paleta de culori in 8 biti pentru adincimea culorii de 24 biti);

-  imagini full-color (adincimea culorii de 48 biti).

Formatul PNG contine informatia grafica in mod comprimat. Insa acest mod de comprimare nu afecteaza calitatea imaginii, in comparatie cu pierderile la comprimarea JPEG.

Acest format in comparatie cu formatul GIF are urmatoarele avantaje:

-  practic nelimitatul numarul de culori dintr-o imagine (GIF foloseste in cele mai multe cazuri culori pe 8 biti);

-  suport optional pentru canal alfa;

-  capacitatea de corectie gamma;
-  interlacing bidimensional;
-  posibilitatea de a extinde formatul cu blocuri particularizat (pe aceasta se bazeaza, in special, APNG).

 

Formatul PNG are o compresie mai mare pentru fisiere cu mai multe culori decit GIF, dar diferenta este de aproximativ 5-25%, ceea ce este insuficient pentru dominatia absoluta a formatului, ca un fisiere de format GIF cu 2-16 culori comprima cu eficienta egala.

PNG este un format bun pentru editarea imaginilor, chiar si pentru stocarea la etape de editare intermediare, pentru ca la recuperare si re-salvarea unei imagini trece fara pierderi de calitate. De asemenea, spre deosebire, de formatul TIFF, specificarea PNG nu le permite autorilor sa aleaga caracteristicile pe care intentioneaza sa puna in aplicare. Prin urmare, orice imagine salvata in formatul PNG poate fi citita in orice alta aplicatie care accepta PNG.

 

sursa:https://imprint.md/blog/47.html