Fisierul EPS

Encapsulated PostScript (EPS) – extinderea formatului PostScript, in care datele sunt inregistrate in conformitate cu DSS ( Eng. Document Structuring Conventions), dar cu un numar de extensii, care permit utilizarea acestui format ca o ilustratie.

Formatul EPS a fost creat de Adobe bazat pe limbajul PostScript si a servit ca baza pentru versiunile anterioare de format Adobe Illustrator.

In configuratia sa minima EPS-fisierul are asa-numitul BoundingBox DSC comentariu – informatii care descriu dimensiunea imaginii. Astfel, chiar daca nu poate rasteriza informatiile continute in fisier, programul are acces la dimensiunea imaginii si previzualizarea acesteia.

Programul QuarkXPress in versiunile 4, 5 si 6 nu poate rasteriza datele din fisierele EPS, asa ca utilizeaza numai previzualizarea imaginii in procvesul de machetare, care este o miniatura a intregii imagini stocate in fisierul EPS separat de datele subiacente. Programul Adobe InDesign  cu versiunile CS-CS4 nu are o astfel de restrictie. Utilizarea unei copii de o calitate redusa a imaginilor simplifica afisarea pe ecran si, in consecinta, o accelerare semnificativa in procesul de machetare. Miniaturile imagnilor  pot fi scrise intr-un format TIFF sau WMF (pentru PC ) sau complet omise.

Formatul este utilizat in tiparul profesional, si poate contine imagini raster, imagini vectoriale, precum si combinatii ale acestora.

Imaginile inregistrate in formatul EPS, pot fi stocate in spatiile de culoare diferite: tonuri de gri, RGB, CMYK, Lab, multi-canal .

Structura de date a fisierului EPS raster poate fi scris prin diferite metode: ASCII-date (text), binare (date binare), precum si cu diferite grade de compresie JPEG.

Previzualizarile fisierului EPS pot fi de asemenea create folosind diferite metode pentru a reduce cantitatea de date: JPEG, TIFF.

 

sursa:https://imprint.md/blog/51.html