Sistemul RGB si sistemul CMYK

Culorile pot fi produse prin doua metode diferite: cu ajutorul luminii sau cu ajutorul pigmentilor chimici. Un spatiu de culoare reprezinta suma tuturor culorilor pe care le putem realiza prin una din metodele enumerate de mai sus. Spatiul de culoare este un model matematic abstract ce descrie modul in care pot fi reprezentate culorile. Sistemele folosite astazi sunt bazate pe coordonatele de culoare ale sistemului fizic stiintific CIE (RGBCYMCIELab, CIELuvCMYK). Dintre cele mai cunoscute modele de culoare: RGB (Red, Green, Blue), CMYK (Cyan, Mangenta, Yellow, Black), YIQYPbPrHSV (Hue, Saturation, Value), HSL (Hue, Saturation, Lightness/Luminance). Cele mai folosite sunt RGB si CMYK.

 

Culorile RGB

Lumina alba pura desi pare fara culoare, in realitate ea contine toate culorile. Cand lumina alba loveste un obiect, el blocheaza selectiv cateva culori si reflecta restul care au mai ramas. Culorile reflectate ofera senzatia de culoare. Un obiect negru absoarbe intreaga plaja de culori, un obiect alb reflecta intreaga plaja de culori. De exemplu, un obiect rosu va absorbi o parte din spectrul de culori, reflectand ceea ce noi pecepem ca fiind culoarea rosie.

O parte a culoriilor din natura pot fi reproduse prin modelul RGB (Red – rosu, Green – verde, Blue – albastru). Modelul de culoare RGB este un model aditiv, adica amestecarea celor trei culori in cantitati la intensitatea maxima, produce culoarea alba. Cele trei culori folosite in acest model se numesc culori primare. Principiul de amestec al modelului de culoare RGB este reprezentat in figura 1.

 

Figura 1. Reprezentarea principiului de amestec al modelului de culoare RGB

 

Modelul RGB este specific imaginilor fotografice digitale si este utilizat pentru grafica web. Acest model de culoare este folosit si la monitoare pentru producerea culorilor. In modelul RGB pe 24 biti exista 256 de variatii ale fiecareia dintre culorile aditive primare rosu, albastru si verde. Rezulta 16,777,216 culori posibile. Intensitatea fiecareia dintre culorile primare este reprezentata pe o scara de la 0 la 255, unde zero reprezinta absenta totala a luminii iar 255 intensitatea maxima de lumina.

 

Culorile CMYK

Modelul CMYK este un mod substractiv de realizare a culorilor prin amestecarea fizica a unor pigmenti (cerneluri, tusuri, vopsele, etc.). In cazul acestui model de culoare, cernelurile si vopselele apar colorate datorita actiunii luminii asupra lor. Cum e aratat in figura 2, iecare cerneala absoarbe culorile din spectrul luminos, cu exceptia propriei sale culori, pe care o reflecta. Pentru a reproduce o mare plaja de culori, in acest model se folosesc 3 culori primare Cyan, Magenta, Yellow (galben). Cind se amesteca cele trei culori in cantitati egale pe o suprafata, in teorie este absorbita toata lumina, astfel suprafata apare neagra. Datorita impuritatilor existente in cerneluri, negrul nu poate fi obtinut doar combinand cele trei culori primare. Prin combinarea celor trei culori primare va apare o culoare maronie. Este necesara adaugarea cernelii negre pentru a compensa aceste impuritati. Cele patru culori primare (Cyan, Magenta, Yellow si Black) reprezinta cernelurile cu care tiparesc imprimantele cu jet de cerneala, imprimantele laser si presele tipografice. Pentru folosirea cernelei negre exista mai multe considerente, in afara de inexactitea reproducerii culorii negre prin amestecul substractiv. Cerneala neagra este mai ieftina decit cele trei culori primare. Hirtia se va usca mai repede prin folosirea unui singur strat de culoare negru, decit prin amestecarea a trei straturi de culori.

 

Figura 2. Reprezentarea principiului de amestec al modelului de culoare CMY


Modelul CMYK este folosit pentru tiparire, culorile fiind obtinute prin suprapunerea de nuante de cyan, magenta si galben, creand astfel iluzia unor tonuri continui asemeni unei fotografii. In modelul CMYK exista 100 de variatii ale fiecareia dintre culorile substractive primare cyan, magenta, galben, negru. Intensitatea fiecareia dintre culorile primare este reprezentata pe o scara procentuala de la 0 la 100, unde zero reprezinta absenta totala a culorii iar 100 pentru acoperirea totala a supafetei. In cazul modelului CMYK exista mai multe variabile care pot influenta producerea unei culori: caracteristicile de absorbtie a cernelei pe diverse tipuri de hartie, vascozitatea cernelei, cantitatea de cerneala depusa pe o suprafata, calitatea cernelei, metoda de aplicare a cernelei, culoarea si compozitia hartiei, textura hartiei, etc.

 

sursa:https://imprint.md/blog/26.html